tisdag 18 september 2007

Soppa?

Det här med soppa är ett sorgebarn i vår familj. Paradrätten i genren är en urgod köttfärssoppa, som jag tänker bjuda en på någon dag, men i övrigt är det rena öknen.
Gjorde mig till en dag och kokade spenatsoppa, vilket jag själv älskar. Men dottern tyckte det smakade sjögräs, vilket väl i och för sig är en ganska bra beskrivning.

Så vad har ni att komma med?

9 kommentarer:

Anonym sa...

I vår familj, (din-makes- arbetskamrat-med-barncykeln...) går alltid potatis- och purjolökssoppa hem. Dock ska soppan var slät - inte med bitar, det gillar varken jag eller barnen. Det finns en himla god Knorr-soppa (Romana soup)- helt och hållet en pulversoppa, man kan förädla med en liten gräddskvätt! Jag vet, pulversoppa! - men den är bra att ta till när tid är det man har minst av. Kan också tipsa om att nästa gång du handlar - tag Arla-kökets lilla häfte med massor av recept! Det senaste (står "Välkommen vardag" på framsidan), innehåller MASSA bra mat, och hur gott som helst, t ex tacofisk (är en klar favvo hos oss), pasta med korv och ärter (går blixtsnabbt - den förädlade jag också med lite grädde och riven ost, det var dagens middag), pastagratäng, snabb potatisgratäng,skagenpanna (ska jag testa imorgon).... urbra! Snabba efterrätter finns också i häftet - kan rekommendera müsli med vaniljvisp och banan - dottern var halvvägs igenom sin och undrade varför restaurangchefen - alltså jag - var så snål med att bara göra EN portion var...) Kanske nåt kan smaka...?

Anonym sa...

Tja, man ska ju inte krångla till det... Keldasopparna är supergoda! Favoriten är den med orientalisk smak. Sen slänger man i lite kokt pasta och kassler, kyckling eller vad man nu har över från tidigare måltider. Ett gott bröd till så är måltiden klar!

Anonym sa...

Potatis o purjoklössoppa!
Jättegott o jättelätt.
10-15 potatisar
2 purjolökar
2dl Creme fraiche
salt o peppar

Skiva allt, koka i cirka 2,5 liter vatten. När potaisen är mjuk, mixa o blanda i en burk creme fraich. Salta o peppra. Servera med ostmackor, mums :)
/Sophie

Anonym sa...

Älskar själv spenatsoppa och gjorde detta även när barnen var små. Var även en period dagmamma till 5 barn (förutom mina egna 2). Vad jag gjorde var att jag den dagen spenatsoppa skulle serveras, läste "Kajsa Anka kokor soppa på en spik" och vips var det spiksoppa vi åt. Gissa om ungarna gillade den! Visserligen fult att luras, men om det är för en "god sak" måste det vara förlåtet. Eller? Prova!

Anonym sa...

Gröna jättens ärtsoppa med knaperstekta bacon, Johnnys grovkorniga senap och ett par pannkakor är suveränt gott. och snabbt går det också! Är kanske däremot inte så barnvänligt, men om man mutar med pannkakor på slutet så kanske..

Anonym sa...

Godaste och snabbaste soppan: Köp Santa Maria (tror jag) Norweigian Fish Soup kryddmix på påse, receptet finns på baksidan. Släng i laxbitar och wokgrönsaker, kanske lite krossade tomater om ni vill. Supergott och enkelt!

Anonym sa...

Köttsoppa (som jag tycker blir mycket godare eftersom att köttet ska stekas innan det kokas)

4 port

300 gr. rent nötkött, t.ex nötbog el. fransyska
2 msk. margarin
1½ lit. vatten
2 tsk salt
5 st. vitpepparkorn
2-3 persiljestjälkar
1 st buljongtärning
1 st. morot
1 st. liten palsternacka
50 gr. rotselleri i bit
½ purjolök
2 potatisar
persilja

Skär köttet i kuber 1½x1½ cm. Bryn dessa vackert bruna i en stekpanna i matfettet. Lägg köttet i en kastrull och häll på hälften av vattnet. Låt koka upp och skumma av. Tillsätt salt, vitpeppar, persiljestjälkar och buljongtärning. Koka under lock på svag värme i ca. 1 timma. Skala rotfrukterna och ansa purjolöken. Skär morot och palsternacka i strimlor, purjolök i skivor och rotselleri och potatis i små tärningar. Tillsätt resten av vattnet och soppgrönsakerna. Koka tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka, 10-15 minuter. Tillsätt klippt persilja. Servera med mjölk och en ostsmörgås. Soppan kan med fördel göras i dubbel sats för nedfrysning.

Kanske inte något att ställa sig och göra en torsdag efter jobbet men varför inte lägga några timmar en helg på att göra några satser och frysa in. Brukar frysa i småhinkar som det har varit turkisk yoghurt i, perfekt i storlek.

Anonym sa...

morotssoppa är överraskande gott! med en sandwich blir det dessutom lite matigt. man kanske kan skippa senapen på barnens mackor, om de nu inte gillar sånt. detta recept är stulet från ica:

600 g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liter hönsbuljong (3 msk konc fond + vatten)
1 dl lättcrème fraiche
3 msk hackad basilika
olivolja till stekning
salt, nymalen svartpeppar

KALKONSANDWICH
8 skivor fiberfranska/toast
4 tsk honey dijonsenap
8 skivor mager ost
8 skivor rökt kalkon
rucolasallad

skala och riv morötterna (rivningen kan göras i matberedare). skala och hacka all lök. fräs löken lätt i olja utan att den får färg. tillsätt morötterna och låt fräsa med i några minuter. häll på hönsbuljonen och koka så att morötterna blir mjuka. mixa soppan slät. smaka av med salt och peppar. rör i crème fraiche och basilika.

mackorna:
bre senap på hälften av bröden. fördela ost, kalkon och ruccola på dem. lägg på de resterande bröden och snitta dem mitt itu (till trekanter). rosta i en stekpanna utan fett några minuter på vardera sida. tryck lite med stekspade så att de håller ihop.

servera!

Anonym sa...

just ja! receptet på morotssoppan är till 4 portioner.

/emma
www.a-great-day.com/blogg