lördag 22 september 2007

Den ständiga frågan...

Vad ska vi äta i dag?
Vad ska ni äta denna höstlördag? Den där ananaspajen som Lee tipsade om ska det nog bli, men mer? Gah!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vi ska äta färdiggrillad kyckling och supergoda vitlökspotatis:
Smält 125 gr smör coh pressa ned önskat antal vitlöksklyftor. Häl lite av blandning i en ugnsform och lägg på några lager skalad skivad potatis. Häll på lite mer + salta. Nytt lager potatis och mer smörblandning och salt osv. 200 grader i ca 25 min eller tills potatisen är mjuka. Enkelt och supergott!

Anonym sa...

Ikväll har sjuåringen fått välja mat, och han vill ha fondue. Vi gör fondue med nötkött, kyckling (som jag försteker så den blir ordentligt tillagad), färsk svamp, sallad, tomater, cornichons, syltlök, bönsallad, paprika, två sorters såser (en pepparsås och en vitlökssås) och så ugnspotatis till det. Kanske inte det mest snabblagade, men gott är det!

Anonym sa...

vår lunch bestod av hamburgare med bröd, sallad och mjölk - och snabbt fick det gå, kinkig tvååring är ingen hit när man lagar mat...
däremot är middagen fortfarande en öppen fråga. Maken jobbar och jag skulle gärna ha besökt typ burger king. Men burgare två ggr om dan - näää...

Anonym sa...

jag tycker ni ska äta en lasagne. kan göras på oändligt många sätt och uppskattas av både barn och vuxna.

Anonym sa...

Tanken var att vi skulle ha gjort kantarellasagne igår kväll, men orken försvann, och det blev kalla smörgåsar med ägg, skinka, mimosasallad mm... Lasagnen skulle då göras idag istället, men nu har vi varit på bio, och ätit sen lunch på Gyllene Bågen(McD.) så nån vidare hunger finns inte just nu... Kanske nån annan faktiskt kan göra kantarellasagnen till sin middag...
Recept (4 port):
1 pkt färska lasagneplattor 200g
2 burkar konserverade kantareller (eller egna blir ännu bättre)
3 schalottenlökar
3 msk smör/margarin
2 1/2 msk vetemjöl
ca 2 dl svampspad
3-4 dl mellangrädde
salt, peppar
200g mozzarellaost
1 dl nyriven parmesanost

Ugn 200 grader

Skölj kantarellerna, låt dem rinna av, men spara spadet. Dela svampen om den är stor, skala och hacka lökarna. Fräs svamp och lök mjuka i lite matfett. Lägg i resten av matfettet, fräs ytterligare några minuter. Strö över mjölet, rör om. Späd med svampspad och grädde under omrörning till lagom konsistens. Låt småputtra ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Skär lasagneplattor i lagom stora bitar. Riv ostsorterna. Varva lasagneplattor, kantarellstuvning och ostsorterna i smord eldfast form. Börja och sluta med kantarellstuvning. Strö över resterande ost. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 min eller tills lasagnen fått färg. Låt den gärna stå en liten stund och svalna, smaken kommer fram mer då! Kan serveras med kött eller kyckling om man inte vill ha den helt vegetarisk. Det lär inte bli något kvar i formen, jag lovar.

Anonym sa...

Här blev det hasselbackspotatis, hel rådjurstek (liten sådan) i ugnen, kantarellsås på dagens skörd från trädgården, kokta morötter och hemgjord vinbärsgelé.

Kanske lite inspiration till söndagsmiddagen... =)

Anonym sa...

Vi har ätit kycklingspett (små bitar av kycklingfilé uppträdda på 1-gångsträspett, pensla m olja och kör i ugnen, 225 gr, på plåt m bakplåtspapper ca 5 min och vänd sedan spetten för att köra lika länge till). Jasmineris och jordnötssås till (färdigköpt el fr recept, sök tex på Tasteline.com), el så har man det som utepicknick, tar spetten i handen och doppar i såsen - kladdigt men kul för barn att äta.
Har du för övr sett den nystartade www.middagsfrid.se? Jag bor tyvärr inte i stor-stockholm, men skulle annars inte tveka att pröva en varannan- eller var tredje veckas prenumeration. Låter som en supergrej!

Anonym sa...

Komplettering av kycklingspett-tipset:(det var min man som lagade maten...) man kan först marinera bitarna i soja, rapsolja, sesamolja och ev lite chili, sen trä dem på träspetten och rulla dem i sesamfrön. Därefter in i ugnen på 250 gr ca 8 min. Man behöver ej vända på dem.

Anonym sa...

Kantarellasagnen var grymt god! Blev mozarella och vanlig riven ost då den närliggande Konsum-butiken vägrar att sälja varor till annat än skygöga priser...

Kanongott hur som helst! Matlåda fungerar också, skapade t.o.m lite avundsjuka på jobbet...