onsdag 26 september 2007

Dagens rätt - 25 september

Födelsedagsmiddag för 5-åring: Spagetti och köttfärssås. Grön sallad. Ketchup.
Såsen blev faktiskt jättegod, skapad i en kreativ stund och fick dessutom puttra betydligt längre än vanligt.
Innehåll: Köttfärs, lökpulver, champinjoner, krossade tomater, tomatpuré, rött vin, örtbuljong, salt, peppar, timjan, lite socker, en skvätt grädde, soja och maizena. Typ.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Mums, låter som det blev jättegott! Jag har för mig att du efterlyste sopprecept förut - här kommer min bästa tomatsoppa(ca4p):
2 vitlöksklyftor, 2 burkar krossade tomater, 1 dl vatten, 1 grönsaksbuljongtärning, 1 burk stora vita bönor, 1 näve färsk basilika (el ett par tsk torkad), 1 msk balsamvinäger, olivolja, peppar.
Hacka vitlöksklyftorna och fräs i lite olja. Tillsätt kr tomater, vatten och buljongtärning och koka under lock ca 5-10 min. Häll i bönorna, basilika, balsamvinäger och mixa soppan slät. Späd med lite hett vatten om det behövs. Smaka av med peppar, ev mer salt och ringla över lite olivolja innan servering. Man kan slänga i en klick grekisk yoghurt el dyl i varje tallrik om man vill, samt lite extra bönor om man vill ha tuggmotstånd.

Anonym sa...

En nyfiken fråga: Varför detta användade av lökpulver? Är det för att slippa lökhack?

Lök som är så nyttigt. Bra, naturlig antibiotika - bra mot dagisbaciller.

Anonym sa...

Dottern gillar inte lök. Typ det enda hon verkligen alltid klagar på och försöker peta bort. Så därför byter jag bort det ibland. Sedan ÄR det skönt att slippa hacka också.

Anonym sa...

Gör som jag....(pom pom)
...riv ner löken!
Jag har också två som fingranskar maten i jakt på lökbitar, men det fungerar med finrivet, t o m purjolök har jag kört med mixerstaven med framgång!

Anonym sa...

Rivning måste testas. Tack för tipset!

Anonym sa...

Hos oss blev det spaghetti med köttfärssås idag, såsen tillagad igår kväll p g a tidsbrist idag! Tricket är att låta såsen koka lääänge, det blir helt klart godare. Jag brukar använda passerade tomater för att slippa kinkiga barn , riven lök då naturligtvis - för att återigen slippa kinkiga barn och chilisås.
Reder med mjöl och så en skvätt grädde och oregano eller pizzakryddor! Supergott! Ibland fuskar jag och tar en färdig Barilla-pastasås med ricottaost i istället för de passerade tomaterna! Ännu godare!