onsdag 12 september 2007

Plommonkaka

2 frysta smördegsplattor
plommon
2 ägg
250 g keso
2 msk potatismjöl
4 msk florsocker
rivet skal av 1/2 citron
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl socker
florsocker

Låt smördegsplattorna ligga i rumstemperatur i 15 min. Lägg långsidorna bredvid varandra, fukta ena kanten och tryck ihop dem så att det blir en stor platta. Kavla ut den tunt så att det räcker att klä en pajform.
Ställ formen kallt i 15 min. Sätt ugnen på 255 grader. Nagga botten och grädda i mitten av ugnen 10-15 min. Sänk värmen till 200 grader.
Dela plommonen. Skilj på ägg vitor och äggulor. Blanda keso, äggulor, potatismjöl, florsocker, rivet citronskal och vaniljsocker. Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner sockret och vispa tills marängen blir blank. Blanda den med kesoblandningen. Bred ut fyllningen i pajskalet. Lägg på plommonen. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter.
Sikta över lite florsocker.

Om receptet: Hämtat ur "Vår kokbok".
Kommentar: Det var maken som gjorde. Verkar joxigt i mitt tycke.
Barnens omdöme: En för och en emot.
Vuxnas omdöme: Gott. Inte så sött och mastigt som vanlig paj.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Ninni!

När det är snabba pjuks med någon tårta brukar jag ta fram smördeg och som i plommonpajen lägga ut i en pajform. Kokar vaniljkräm och vispar grädde och skiva frukt som man gillar " typ, druvor,persikor,plommon,clementin osv".

Grädda smördegen och låt svalna.
Lägg på vaniljkrämen och sedan grädden överst. Dekorera runt med frukten och som grädde på moset så har du under tiden fixat gele som fått börja gelea sig i frysen och häller det sedan över frukten.

Du kommer att bli förklarad som ett geni och detta är riktigt gott.
Får du tag på romkräm så är det fruktansvärt gott istället för vaniljkräm.