onsdag 12 september 2007

Marockansk gryta med couscous

(4 port)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g grytbitar
2 msk smör
1 burk krossade tomater
1/2 dl färskpressad apelsinsaft
2 kanelstänger
2 tsk malen koriander
1 tsk riven färsk ingefära
1 liter köttbuljong
1 dl torkade hela aprikoser
1 dl färsk oregano

Saffranscouscous:
Couscous för 4 personer
1/2 g saffran

Hacka lök och vitlök grovt och skör köttet i bitar. Smält smöret i en gjutjärngryta. Fräs löken och lägg i köttbitarna. Låt dem få lite färg. Häll på tomatkross och apelsinsaft. Lägg i kryddorna. Späd med buljongen. Låt allt puttra i 30 minuter. Lägg i aprikoserna och låt småkoka ytterligare 15 min. Garnera grytan med oregano.

Om receptet: Ur boken "Mat för stora och små".
Kommentar: Lite roddigt. Ingen vardagsmat, precis. I alla fall inte enligt min definition.
Barnens omdöme: Okej.
Vuxnas omdöme: Mycket gott.
Funkar som matlåda: Jodå.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mmmm... låter gott! Här kommer ett litet middagstips från mig, hela familjen inkl. två kräsna småtjejer gillar det!

Indiska köttbullar

4 port

400 g köttfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
1½ msk potatismjöl
½ dl passerade tomater

Blanda ihop allt och forma till stora köttbullar. Jag brukar köra dom i ugnen tills dom får fin färg, går givetvis att steka också om man föredrar det.

Medans köttbullarna är i ugnen tillagar du såsen:

2½ dl matlagningsgrädde
2½ tsk vetemjöl
resten av burken/tetran med passerade tomaterna
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk salt

Börja med att röra ut mjölet och kryddorna i grädden och häll därefter på tomaterna, koka upp och lägg i köttbullarna och låt koka i några minuter. Servera med ris!