300 gram mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao
Fyllning:
3 dl grädde
200 gram vit choklad
2 äggulor
2 msk citruslikör, t ex cointreau
Garnering:
2-3 passionsfrukter
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Riv mandelmassan och rör ner ägg och kakao. Häll smeten i en smord, bröad form med avtagbar kant, c:a 24 cm i diameter.
3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i c:a 20 minuter. Låt kakan kallna, skär loss den från formen. Diska och torka formen och lägg ner kakan igen.
4. Vispa grädden. Smält chokladen försiktigt i vattenbad. (Vit choklad är känslig för värme.)
5. Vispa upp äggulorna i en stor bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner likören och sist grädden.
6. Bred ut moussen över kakan i formen. Täck med plastfolie och frys i minst 3 timmar.
7. Låt kakan stå framme minst 30 minuter före servering. Dela passionsfrukter och bred ut innehållet över.
Om receptet: Ur kokboken "Arlakökets bästa".
Kommentar: Likören får markant genomslag i smaken. Prova er fram till lagom nivå. Nästa gång tar jag 1 msk istället för 2.
Omdöme: Läckert. Kombinationen mousse och seg mandelmassekaka är underbar.
onsdag 21 november 2007
Vit chokladmoussetårta
Upplagd av Niklas Schulman klockan 11:16
Kategorier: Efterrätter
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Mmm, den tårtan har förekommit ett antal gånger i vår familj - mamma hade receptet inklistat i sin receptpärm sedan många år.. Den är verkligen jättegod (fast mäktig :))!
Skicka en kommentar