tisdag 6 november 2007

Faster Ingas kakor

(c:a 70 små kakor)

200 gram smör
1,5 dl havregryn
1,5 dl strösocker
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Chokladtäcke:
125 gram smör
1,5 dl strösocker
4 msk grädde
1 msk kakao
3/4 msk vetemjöl
75 gram hackad mandel

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret (200 gram) och låt det svalna. Blanda ner havregrynen.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda alla ingredienserna försiktigt.
4. Ställ ut småbakformarna på en plåt (alltså storleken mellan muffinsformar och knäckformar.) Klicka ner 1 tsk smet i varje. (Inte mera - den pöser upp!) Grädda i mitten av ugnen 8-10 min.
Kakorna ska inte vara helt genomgräddade. De ska in i ugnen ytterligare en gång.
5. Chokladtäcke: Blanda smör, socker, grädde, kakao och vetemjöl. Låt koka upp och sjuda i c:a 7 minuter. Rör ner mandeln.
6. Klicka lite chokladsmet över kakorna och grädda ytterligare 1-2 minuter i ugnen.

Om receptet: Hämtat ur Expressens bilaga Leva&Bo.
Kommentar: En del moment, men det är det värt. Jag tog för stora formar, så de blev inte riktigt som de skulle, men goda ändå.
Omdöme: Läckert!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tror du dom blir lika bra utan mandel om man är allergiker?

Anonym sa...

Det går säkert alldeles utmärkt!