Vad har ni i receptböckerna där hemma?
Dela med er!
Och ni vet reglerna; få ingredienser, max 30 min i tillagningstid.
måndag 5 november 2007
Snabbaste och godaste veggomaten?
Upplagd av Niklas Schulman klockan 19:41
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
27 kommentarer:
Koka ris.
Stek quornbitar i en stekpanna.
Häll på en sån där Hawaiiburk (med ananas och sötsur sås). Värm upp.
Häll quornsåsröran på riset. Ät.
1. Koka ris.
2. Värm frysta veggievårrullar på låg värme under en kvart typ.
3. Servera med sötsur chilisås.
1. Koka ris
2. Öppna en konservburk kidneybönor
3. Öppna en konservburk majs
4. Lägg samtliga ingredienser på en tallrik
5. Ringla över nån god dressing
Grönsaksbiffar
2 gula lökar
2 röda paprikor
1/2 burk majs
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning eller 2 tsk vegetabilisk ströbuljong
2 dl okokta röda linser
1/2 dl havregryn
knappt 1 dl potatismjöl
1 dl gröna ärtor
lite vatten
örtsalt
svartpeppar
Koka linserna ca 10 minuter. Finhacka under tiden lök och paprika och lägg dem i en bunke. Pressa i vitlöken. Finfördela buljongen och blanda i den tillsammans med linserna och resten av ingredienserna. Blanda för hand med t ex en gaffel. Tillsätt vatten lite i taget tills du får en lämplig konsistens. Forma burgare och stek den gyllenbruna i olja.
Böngryta (4 port)
En enkel, praktisk och god gryta
2-3 dl färdigkokta bönor/kikärtor eller linser
2 morötter
1 burk krossade tomater
2 tsk vegetabilisk buljongkrydda
1 purjolök
1 burk majs
1 paprika
plus allt möjligt som du har hemma i kylskåpet
kryddor (t ex curry, spiskummin och koriander)
Koka ihop allt till en gryta och låt koka 10-15 minuter. Servera med ris, couscous eller lägg i pitabröd.
Pastagryta med bönor och vitlök (4 port)
200 gram pastaskruvar eller liknande
1 burk vita bönor i tomatsås
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 burk hela tomater
1/2 burk majs
valfria kryddor
olivolja
Hacka upp lök och vitlök. Fräs en stund i olivolja. Häll sedan på bönor och majs och låt stå och dra ihop tillsammans med kryddor på svag värme. Koka parallellt upp pastaskruvarna. När de är klara, häll på dem i grytan och sedan mer olja. Stycka upp varje hel tomat i 4-5 smakfulla stycken, blanda sedan i dem i grytan. Låt stå och puttra 2 minuter. Krydda och servera.
Rödbetsbiffar (8 st)
250 g kokta rödbetor
6 kokta potatisar
2 gula lökar
2 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1 tsk örtsalt
vitpeppar
Mosa potatis och rödbetor, hacka löken. Blanda alla ingredienserna till en smet och klicka ut färsen i en panna. Stek på medelstark värme. Vänd försiktigt när de fått färg och stek en liten stund på andra sidan.
Jag vet inte, jag har inga barn, men man kanske kan göra potatismos till detta åt dem ifall de misstycker :)
Pitabröd
Hoummos
Rödlök (i ringar dvs ej hackad)
Kruksallad
Tomatskivor
Stekta vego-nuggets
salt, peppar osv.
Man lägger alltså allt man vill ha i dessa pitabröd och äter som en macka. Gör en sallad till om ni tycker det blir mer matigt då!
Tortellini med hemmagjord gorgonzolasås (typ smält osten och häll i matlagningsgrädde och krydda med salt och peppar).
________________________________
Stekta falafel-bollar
Fullkornsris
Hoummos och sallad
Vegetarisk lasagne
Släng i typ allt du hittar, jag brukar ha bland annat
Tunt skivad zuchini (ganska mkt)
Hackad lök
Skivad tomat
Vitlöksfrästa skivade champinjoner
Ös på med En enkel tomatsås (typ kryddiga krossade tomater eller färdig tomatsås ur burk duger) och glöm inte att ha mycket bechamelsås.
Färska lasagneplattor blir godast tycker jag, och riven ost överst!
Själva arbetet tar inte mer än en kvart-tjugo minuter, men det tar väl en 25 min i ugn kanske
Pasta alla siciliana.
Aubergine
Mozzarella
Krossade tomater
Ketchup
Pasta
Tärna Auberginen o fräs i rikligt med olivolja tills den fått lite färg. Salta, peppra o häll i en burk med krassade tomater. Låt puttra en stund medans du kokar upp pasta. Tärna mozzarellan o lägg i strax innan servering. Mozzarellan smälter o blir trådig. Slå av pastavattnet o blanda pastan med såsen. Servera med färskriven parmesan. Mkt enkelt o mkt gott!
tillägg till receptet. Blanda i nån matsked ketchup i tomatsåsen medans den puttrar
Peruansk potatissallad
Denna kräver att du skivar lök tunnt och lägger i citronsaft blandat med en halv burk chilipulver (ej peppar) ett dygn före.
1. Koka skalad potatis.
2. Gör en sås på 500gr keso och resten av burken chilipulver. Låt puttra tills såsen är lite grynig. Smaka av med salt och peppar.
3. Skiva potatisen i centimetertjocka skivor i botten av en form med kanter. Lägg löken över, skvätt något med marinaden. Häll såsen över. Garnera med skivad paprika, tomat, oliver, gurka.
Total tid: 20 min.
Pasta med tomatsås:
Koka spaghetti.
Stek en hackad lök.
Häll en burk krossade tomater över löken, puttra lite.
Häll i lite honung, svartpeppar och vitlök.
Servera med skivad mozarella.
1. sätt på pastavatten
2. hacka en purjo och några klyftor vitlök (så många man tycker verkar gott)
3. hacka, klipp eller riv basilikablad i bitar (eller behåll dem hela om man är lat/tycker det är godare)
4. skär körsbärstomater i halvor
5. hacka en mozarellaboll i bitar.
6. stek purjo och vitlök i en rejäl skvutt olja (kan med fördel göras samtidigt som man utför punkt 4-5 för tidsoptimering) så de får lite fin färg, släng i basilikan.
7. ungefär här borde pastavattnet kokat upp, så lägg i pasta i pastavattnet.
8. lägg i körsbärstomaterna i lök/basilikasteket och låt dem fräsa med så de blir lite mosiga. salta och skvätt över pressadcitron (från flaska, inga färska citroner här inte, snabbt ska det gå!)
9.lägg i mozarellan och tag pannan av plattan. mozarellan smälter lite lagom av eftervärmen i pannan.
10. serveras ihop med pastan. mums!
går jättefort! är väldigt gott!
:)
1. Koka makaroner
2. Blanda med soltorkade tomater, oliver och fetaost.
3. Häll över lite olivolja.
Koka ris, basmati el jasmin
Hacka scharlottenlök, färsk ingefära, vitlök och champinjoner. Fräs sedan detta, smaksätt med soya och svartpeppar och ev färsk chili. Servera med riset och strö över färsk bladpersilja. (om man inte vill vara helt veggo kan man steka med bacon i röran också)
Smaklig spis!
Halloumipasta!
4 personer + matlåda
2 pkt halloumi
1 stor burk majs
1 stor burk champinjoner
1 stor gul lök
2 pkt kelda ostsås.
Fräs tärnad halloumi tillsammans med hackad lök, häll på resten av grönsakerna, fräs medan pastan kokar. Sista skede: Häll över vald sås, man kan variera mellan Keldas olika såser, eller ngn annan sås...Låt koka upp i stekpannan.
Vill man lyxa till det hela lite kan man, efter att såsen blivit varm, blanda samman allt med den kokade pastan och blanda ner ruccola och minitomater. Supergott.
Hej!
Fänkålssoppa!
1 Fräs fänkål och purjolök mjuk i smör/olja.
2 Späd med buljong (hönsbuljong är godast, men ok, grönsaksbuljong då). Låt koka 10 minuter ca.
3 Mixa soppan slät. Tillsätt vispad grädde/matlagningsgrädde.
4 Smaksätt med salt/peppar, ev lite pressad citron.
Egentligen kan du ju byta ut fänkål mot broccoli, blomkål, färska tomater... Soppa är magiskt! Det blir så mycket av nästan ingenting.
Ibland äter vi ugnspannkaka efteråt. Vanlig pannkakssmet i långpanna 20 min 225 grader.
Är väl egentligen helt fel ställe att lämna ett pajrecept på, men denna är sjukt enkel och god att göra och du kommer äta den med stor njutning!
Fransk gräddäppelpaj
minst 8 bitar (ganska "gräddig" så små man äter inte så stora bitar)
Ingredienser:
Deg:
150 g margarin
1 dl socker
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Fyllning:
3 äpplen
½ dl socker
1 tsk kanel
2½ dl grädde gärna en lättare variant
1.Sätt ugnen på 200 grader.
2.Smält smöret. Blanda socker, mjöl och bakpulver.
3. Tillsätt smör och arbeta ihop.
4. Platta ut degen i en pajform.
5. Skala och skiva äpplena använd en osthyvel så det blir tunt skivade, lägg sedan i pajen.
6. Blanda socker och kanel, strö över.
7. Häll över grädden, in i ugnen 200 grader i 25-30 min.
Servera naturell, med glass eller vaniljsås.
Är lika god kall som varm. Man kan såklart använda andra frukter/bär men äpple är godast!
Åh, jag har en pastasås som jag alltid brukar göra (det är ungefär det enda jag kan göra i matväg). Den är självpåhittad så det är ingen speciell mängd av allt men man bara slänger i lite som verkar lagom.
- Krossade tomater
- Morötter som man skivar tunnt
- Purjolök som man skivar halvtunnt
- Selleri som man skrivar tunnt. (Man kan hoppa över sellerin också ifall man inte gillar det, som t.ex. jag)
- Gul eller röd paprika som skivar/tärnar och slänger i precis innan det är klart.
Och sen kryddar man bara med lite vad man har hemma, persilja är t.ex. gott. Och så fullkornspasta till det!
Skitlätt och skitgott!
Soppa tai style
http://familjenbra.blogspot.com/2007/11/vrldens-kortaste-recept-morotssoppa.html
vegomums mest populära recept:
Afrikansk gryta
Antal portioner
4 port
Ingredienser
2 dl gröna linser
5 dl vatten
1 gul lök
olja
3 färska tomater
4 dl kokosmjölk
1-2 msk curry
1 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1 liten burk ananas
2 bananer
1/2 dl cashewnötter
salt
vitpeppar
Gör så här:
Skölj linserna och koka upp vattnet. Lägg i linserna och låt de koka i femton minuter. Häll sedan av vattnet.
Hacka löken och fräs den i oljan. Hacka tomaterna fint. Tillsätt kokosmjölken, curry efter smak, tomaterna, tomatpuren, buljongtärningen och linserna och låt det koka upp.
Skär ananasen i små bitar och lägg i grytan. Låt koka cirka fem minuter.
Tillsätt sedan bananerna i skivor och hackade cashewnötter. Låt koka ytterligare fem minuter och smaka av med salt och peppar.
Servera till jasminris.
Detta är en av min sons absoluta favoriter:
http://www.magdis.se/?p=489
fräs icas frysta thaigrönsaker och frysta quornbitar tills dom är mjuka. häll över kokosmjölk med rödcurry i (färdigblandad!), och låt puttra lagom länge. spetsa gärna med mer vitlök, färsk ingefära eller koriander om du vill. servera till ris eller (min favorit) dinkel! strö över cashewnötter. så gott och så lätt!
Fru Koas Rödbetsbiffar
Samtliga grönsaker ska rivas råa
Riv morötter 1 st stor
Riv rödbetor 4-5 st stora
Riv 2 potatisar
Riv 1 gul lök
Tillsätt 1-2 ägg
Salt och peppar
Forma biffar och panera i ströbröd
Stek på meddelhög värme
Servera med chevrécreme (chevréost och creme fraish med valfri fetthalt) och grönsallad.
Grymt gott!
Jättelätt lasagne: Fräs spenat (200 gram ca) i en stekpanna, blanda ner en burk Dolmio tomatsås. Varva röran med 5 dl Kelda ost sås och lasagne plattor. Avsluta med riven ost. Grädda.
Skicka en kommentar