torsdag 15 november 2007

Fredagsmys!

Hit mer era smarrigaste fredagsrecept! Pronto!
Både mat och efterrätter.

7 kommentarer:

Anonym sa...

En fredagsfavorit i vårat hem är stekta lövbiffsrullar med vitlöksost(mjukost), stekta färska champinjoner och pressad potatis!

4-6 tunna lövbiffar
1 burk vitlöksost(cantadou, creme bonjour)
10-12 färska champinjoner
3 dl matlagningsgrädde
lite salt + peppar


Gör så är:
1. Bred ut lövbiffarna, salta, peppra och klicka på en matsked vitlöksost på varje.
2. Sedan rullar du ihop dem till små paket och steker dem runt om.(går också att sätta tandpetare igenom om man är orolig att de ska öppna sig)
3. Skiva de färska champinjonerna och stek tillsammans med lövbiffen, salta och peppra.
4. Häll på matlagningsgrädde och låt det hela sjuda. Skulle du ha vitlöksost kvar klickar du i den i såsen. Lägg i lite redning om såsen ser för tunn ut.

Servera med pressad potatis, blir underbart gott!

PS. Vi brukar skiva brödstänger som man doppar i såsen.

Anonym sa...

Pasta-pesto:

Bandspagetti ev. färsk
Grön pesto
cremefraiche
grädde (går bra med mellangrädde)
rödlök
coctailtomater
ruccola eller annan favoritsallad

Blanda cremefraiche och pesto (mängden får du prova dig fram med)i en gryta, späd med grädden. Salt och peppar. Smaka av.

Blanda i den kokta pastan. Direkt före servering lägger du i halva coctailtomater, löken och sallad.

Jätenkelt, snabbt och så himla gott! Har fåttreceptet av en riktig kock, det du!

Anonym sa...

Det skall vara stekt kycklingfilé till pastan, glömde jag skriva.

Anonym sa...

Fredagsmiddagar hos oss ska vara ruskigt enkla och snabblagade, samtidigt som de gärna får vara lite festligare. Nedan kommer två favoriter, inga bantarrecept direkt men väldigt goda!

Snabbaste fläskfilén:
1 fläskfilé
½ finstrimlad purjolök
1 burk creme fraiche m. fetaost och oliv
en skvätt mjölk eller matlagningsgrädde
salt och peppar
smör eller olja att steka i

Skiva fläskfilén, bryn och krydda med salt och peppar. Fräs purjon lite hastigt utan att låta den ta färg. Tillsätt creme fraiche och mjölkskvätten, låt koka ihop några minuter tills fläskfilén är färdig.

Servera med pasta, ris eller potatis.

Pasta med basilikasås:
1 pkt grädde
½ burk creme fraiche
2 finhackade charlottenlökar
1 stor eller 2 små vitlöksklyftor
½ dl vitt vin (matlagningsvin duger alldeles utmärkt, öka eller minska ev. mängden efter tycke och smak)
1 äggula
½-1 knippe färsk basilika
salt och peppar
smör eller olja att steka i

Fräs lök och vitlök utan att de tar färg. Häll på vinet, grädde och creme fraiche. Vispa upp äggulan och häll i den under omrörning. Tillsätt den hackade basilikan, smaka av med salt och peppar.

Servera med pasta och hemmagjort vitlöksbröd. Tillsätt gärna lite pesto i vitlökssmöret för mer smak!

Anonym sa...

Kanske inte för fredagsmys men en favorit hemma hos oss, löjligt enkel ( och "fuskig" att göra!)
(Fusk )köttfärslimpa:

Blanda köttfärs med en förpackning knorr fransk löksoppa och en cremefraiche (lätt= mer smak, vanlig =mildare smak), ner i en ugnsfast form io in ugnen, koka potatis och brunsås och servera med en massa grönsaker! lätt o gott, och barnen kan vara med o laga !

Unknown sa...

Lite sent inlägg kanske men denna lättlagade soppa(gryta)är mkt populär hos oss. Det går enkelt att ge den en starkare smak till de vuxna i familjen genom att tillsätta mer röd curry efter att man tagit undan till barnen.

Thaisoppa med lax ca 4 personer

400 g Laxfilé, tärnad
200 g Räkor, skalade
3 st Schalottenlök(ar), finhackad
1 msk olja
2,5 dl kokosmjölk
Röd curry
1,25 liter hönsbuljong, stark!
1,5 tsk socker
salt och peppar
100 g äggnudlar
koriander, finhackad till garnering

1. Stek schalottenlöken någon minut i rapsolja i en stor kastrull.

2. Häll i kokosmjölk, hönsbuljong och socker, två skedar röd curry.
Låt koka upp.

3. Lägg i laxbitarna och låt sjuda MKT försiktigt i 4-5 minuter. Salta och peppra. Ta av kastrullen från värmen.

4. Lägg i äggnudlarna och räkorna.

Servera när äggnudlarna är mjuka. Det tar knappt 5 minuter, rör om då och då. Garnera ev. med koriander.

Mvh
Anna S

Anonym sa...

Skenlyxig efterrätt:

Citronfromage (pulverpåsar blandas med mjölk och vispas).
Jag brukar hälla upp i martini/cocktailglas, in i kylen (alltså går dessa att göra innan man äter själva middagen).

Före servering:
Öppna en konservburk med fruktcocktail (den gröna burken är godast tycker jag). Häll av sockerlagen och lägg upp lite frukt ovanpå fromagen. Tada! Skitgott :)