måndag 19 november 2007

Bästa brödet - och godaste

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 gram jäst (ett halvt paket)
2 tsk salt
1 msk flytande honung
12,5 dl vetemjöl
+ mjöl till utbakningen

1. Smula sönder jästen i en bunke och lägg i salt och honung.
2. Blanda vatten och mjölk. Värm till 37 grader.
3. Häll lite av mjölkvattnet i jästbunken och blanda ut jästen. Tillsätt sedan resten av vätskan. Rör om med en trägaffel.
4. Tillsätt mjölet och arbeta snabbt ihop den LÖSA degen. Strö 2 msk mjöl över degen och låt jäsa under bakduk i 1-1,5 timme.
5. Värm ugnen till 250 grader.
6. Strö mjöl över bakbord/arbetsbänk. Tippa ut degen. Knåda inte! Jäsbubblorna ska vara kvar.
7. Strö ytterligare mjöl över degen. Ta sedan en degskrapa, skär snabbt ut lagom stora bitar och lägg över på en plåt (med bakplåtspapper). Totalt blir det c:a 20 bitar/två plåtar. Det går ingenting om bröden blir olika, huvudsaken är att de är ungefär lika stora.
8. Grädda bröden direkt tills de fått volym och fin färg. 15-20 minuter.
9. Låt bröden svalna utan handduk så att skorpan blir frasig och fin.
10. Ät och njut.

Om receptet: Hämtat ur kokboken "Annas mat" av Anna Bergenström.
Kommentar: Om man, som jag, tycker att det är jobbigt att knåda och gegga är det här det perfekta brödreceptet. Att bröden ser så där opretentiöst olikformade ut är ren bonus.
Omdöme: Ljuvligt segt med stora luftbubblor. Godare finns inte!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kände igen bröden bara på bilden. Det är favoriten här hemma med. Som sagt, det blir inte godare bröd än såhär....Så himla lätta med.
Säger som Ninni...Gör detta bröd. Är en gudomlig upplevelse nybakade med smör o ett glas mjölk.
// Lee

Anonym sa...

oooo låter helt fantastiskt och enkelt :) ska jag göra idag! Tack ^_^