torsdag 8 november 2007

Klassisk kalops

500 gram grytbitar
2 msk smör
10 kryddpepparkorn
1,5 tsk salt
2 lagerblad
5 dl vatten
3-4 morötter
1 purjolök
3 msk vetemjöl
0,5-1 dl vatten

1. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn köttet i omgångar på medelstark värme. Lägg sedan över bitarna i en gryta.
2. Tillsätt salt och kryddor. Vispa ur pannan med vattnet och häll vätskan i grytan.
3. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, MINST 1 timme och 15 minuter.
4. Skala och skiva morötterna. Lägg dem i grytan och koka 10 min.
5. Skala och strimla löken, lägg i grytan och koka ytterligare 10-15 minuter.
6. Rör ut mjölet i vatten till en slät redning, rör ner och koka 3-5 minuter. Smaka av.
7. Servera med kokt potatis och rödbetor.

Om receptet: Ur Vår kokbok.
Kommentar: När man ta tid är det mysigt med långkok.
Omdöme: En klassiker!
Funkar som matlåda: Jodå.

Inga kommentarer: