tisdag 13 november 2007

Matlåda till dagispojke

Matlåda till en liten man som ska på sin första riktigt långa dagisutflykt.
Pennepasta, grillkorv, kokt ägg, minimajs, cocktailtomater och gurka. Lite oregano.
Tankegång; att det ska vara lätt att äta och inte kladdigt.

Har ni tips på andra bra matlådor?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Pizzabullar borde väl funka, har tänkt baka såna sjuttielva gånger men aldrig kommit mig för.

Matiga muffins ska ju vara gott också har jag hört.

Tunnbrödsrullar är lätt att äta.

Klassikern pannkakor slinker väl alltid ner.

Anonym sa...

couscous, lite grönsaker och köttbullar, funkar bra i en mattermos.
Eller fjärilspasta, mozzarella, cocktailstomater, tonfisk - en klar hit hos mina barn.

Anonym sa...

pizzabitar funkar alltid. Dölyxigt tycker mina. Även krabbelurer har vi kört med .
recept: 2 ägg, 2 dl socker,2 dl mjölk,2 tsk bakpulver, 6 dl mjöl.
Vispa- blanda- stek. sylt eller socker till.
Tina

Anonym sa...

Hej!

jag har nog det egentligen optimala receptet på utflyktsmat/matlåda! När jag var yngre så gjorde mamma alltid piroger. Visst, det blir ju lite jobb, men jag och min syster tyckte att det var det bästa i hela världen att få hjälpa till, så gör det till en aktivitet? Vi tyckte det var udnerbart att få hälla på fyllning, vika ihop piroger och trycka kanterna med en gaffel...och sen hade vi frysen full hela sommaren med piroger att ta med till stranden och på utflykter (och alla var alltid så avundsjuka på våra goda piroger) Vi hade två varianter, ost- och skinka eller tonfisk. Om du är sugen på att ta en bak-dag med ungarna så ska jag ringa mamma och få receptet till dig!

Tack för två bra bloggar!
Kram Emma

Anonym sa...

Emma, jag vill gärna ha pirogreceptet! Det låter kanon!

Anonym sa...

Recept kommer ikväll eller imorgon! Jag blev så sugen att jag får nog dra igång ett storbak själv:)

Anonym sa...

Hej! Ursäkta förseningen, här kommer receptet:

Piroger: Ca. 50 st (väldigt många!)

1 liter vatten
1 dl olja
150 gram smör
1 ägg
100 gram jäst
3 tsk salt
2,5 liter mjöl

Blanda ihop, låt jäsa 45 minuter.
Baka ut, fyll, förslut med hjälp av gaffel.
Jäs på plåt 30 min.
Pensla med ägg.
Gräddas i 225grader i 15 min.

Inte så knepigt!
Vi hade som sagt två sorters fyllningar, ost och skinka eller tonfisk. Tonfisken är ju bra eftersom den är väldigt god kall, ost och skinka är lite godare om den är lite varm. Man kan ju även ha köttfärs eller ja, vad som helst egentligen! Här kommer i alla fall receptet på tonfiskfyllningen också:

Tonfiskfyllning:
2 burkar lättonfisk i vatten
6 hackade hårdkokta ägg
1 stor finhackad gul lök
5 msk lättmajonäs
2 msk chilisås
salt och svartpepper


Lycka till och ha så skoj!

Anonym sa...

Åh, just det..tänkte tipsa om att när man kavlat ut degen och ska stansa ut pirogerna så är locket från en lingonspann, turkisk yoghurt eller liknande perfekt att använda:)