(6 port)
c:a 750 g benfritt kött av älg, hjort eller nöt
3 msk margarin eller smör
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
4-5 dl vatten
1-2 köttbuljong-
tärningar
2 lagerblad
2 tsk torkade krossade enbär
1,5 tsk timjan
c:a 15 små lökar (steklök eller schalottenlök, men en purjo funkar också)
5 morötter
1,5 dl grädde
2 tsk soja
2 msk vinbärsgelé
1 msk rödvinsvinäger
hackad persilja
1. Skär köttet i bitar (c:a 2 gånger 2 cm), och bryn det i omgånger på inte allt för stark värme.
2. Lägg över bitarna i en gryta. Krydda med salt och peppar.
3. Tillsätt hälften av vattnet, buljongtärningar, lagerblad, enbär och timjan.
4. Koka under lock MINST 45 minuter. Gärna betydligt längre. (Jag brukar låta det koka över 1,5 timme för att få det riktigt mört.)
5. Skala lök och morötter. Bryn och lägg över i grytan. Tillsätt resten av vattnet. Låt koka tills köttet är helt klart, c:a 20 minuter.
6. Gör redning av mjölet vatten och häll i. Tillsätt sedan grädden. Koka upp.
7. Tillsätt sedan soja, vinäger och gelé.
Om receptet: Ur Vår kokbok.
Kommentar: Har man tid känns det lyxigt och hemtrevligt att låta kött koka så här lääänge. Är man smart gör man dubbel sats medan man ändå är igång.
Barnens omdöme: Bra.
Vuxnas omdöme: Smakar höst och varmt. Slowfood. Härligt.
Funkar som matlåda: Jo, men man bör nog dela köttet och potatisen i mindre bitar innan man micrar.
måndag 1 oktober 2007
Supergoda köttgrytan
Upplagd av Niklas Schulman klockan 21:36
Kategorier: Helgmat, Kött, När man har mer tid
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar