fredag 4 januari 2008

Jullov

Som ni märker har jag inte riktigt orkat med bloggen under jullovet.
Har knappt lagat någon mat heller.
Troligtvis hänger dessa faktum ihop.

Men på måndag är det vardag igen. Och då vaknar bloggen till liv.
Vad tycker ni att jag ska laga veckan som kommer?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Vad roligt att höra att du är tillbaka med mat bloggandet:)Har saknat det...

Varför inte prova en Falukorv Hawaii?

400g mager falukorv
3dl okokt ris (6dl kokt ris)
1/2 burk skivad ananas
2 1/2dl mellan grädde
2-3 msk senap
2 msk tomatpuré
en liten hackad purjolök

* Koka riset och blanda med små bitar av ananas, bred ut detta i en smord gratängform.

* Fräs tunna strimlor av falukorv med hackad purjolök i en stekpanna.

* Häll över tomatpurén och rör om, fördela ut korven över riset.

* Vispa grädden och rör försiktigt ner senapen. Bred senapsgrädden över korven och gratinera i 225grader tills ytan får vacker färg.

* Servera gärna med mango chutney och en grönsallad.

Anonym sa...

Kyckling och quinoa-sallad:

Röd quinoa
kokta rödbetor i bitar
grillad kyckling
babyspenat
ruccola
rödlök
chévreost
valnötter

Dressing: 1 dl olivolja, 1 dl flytande honung, 1/2 dl vitvinsvinäger + salt och vitpeppar

Himla god och enkel vardagslyx! Kanske ingen barnmat dock, vad vet jag..

Johanna sa...

Mer matbloggande åt folket! Här är mitt förslag:
Oreganokyckling

4 kycklingfiléer (ca 500 g)
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2½ dl Kelda matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
2-3 tsk färsk eller torkad oregano
1½ msk balsamvinäger

1.Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden. Skala och hacka vitlöken.
2.Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna, salta och peppra.
3.Blanda grädde, buljongtärning, oregano och balsamvinäger i en gryta. Lägg i kycklingen och vitlöken. Låt allt koka under lock ca 5 minuter.
4.Servera med kokt potatis.

Anonym sa...

gott till plock eller med kött (tror jag, äter inte det själv) eller bara med sallad till:

delikatesspotatis (eller Smått & gott tror jag de heter, i blå askar)

lägg dem i en ugnsform med olja, salt, peppar, paprikakrydda och ex. timjan.

låt bli ordentligt färdiga (200 gr ca 40 min)

ta ut och häll över tärnad fetaost och strö över hackad rödlök, blanda

( du kan även göra med skivad morot (tillsammans med potatisen) för att det ska bli lite matigare! )

sjuukt gott.. :)

rebecca

Anonym sa...

Bakpotatis med te x. räkröra, kycklingröra på lättcremefraiche till o en god sallad!

Översättarhelena sa...

Jag har varit ambitiös och publicerat en tredagarsmatsedel på min blogg! Kanske kan du hitta något som passar er också där!

Sara sa...

Hej,
Du måste prova den här underbara grytan, "afrikansk" kallar de den och den kräver inte så mycket arbete men lite koktid så kanske till helgen?

http://www.icakuriren.se/recept_visa.asp?iId=3664

Bondhustrun sa...

Pasta med ost- och skinksås på resterna av julskinkan! Lite gröna ärter och broccoli också så är saken biff! Inte så tjusigt eller belevat på något vis, men gott åtminstone.

Anonym sa...

Här kommer mitt förslag på ngt jag tycker är himla gott o lättlagat. Lite meck dock med att reda sås och koka makaroner etc innan men kanske har man kvar från dagen innan o så o då är det ju smidigare så klart.

Broccoligratäng!

Räcker till 4 (inte jättestora portioner kanske)

4 dl okokta makaroner
1/2 pkt fryst broccoli
1 pkt bacon
4 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl + vatten - toppredning
0.5 dl senap (jag brukar ta lite fransk o söt/stark blandat - 0.5 dl är då absolut inte för mkt.

Koka makaroner
Stek fläsket
Koka broccolin
Gör såsen - värm mjälk o grädde. Häll i redning och koka tjock. Tillsätt senap, salt o peppar samt ev riven ost.

Lägg i en gratängform -
makaroner - broccoli - bacon - sås.

Strö ost över om så önskas.

Grädda i 175 grader i 20-30 min

Gott och krämigt!

Beundrar verkligen ditt engagemang kraft o styrka med barn, hem, jobb, man, blogg, vardag etc!!!

Anonym sa...

Kycklingfiléer som läggs i en ungnsfast form.

Bland en burk lätt creme fraiche med 3 dl grädde, en halv dl soya och 2 tsk sambal oelek.

Häll detta över kycklingen som steks i ugn en halvtimma på 225 grader.

Servera med klyftpotatis eller ris och en sallad till.

Vansinnigt enkelt och superdupergott, uppskattas bland barn.