söndag 27 januari 2008

Semlor

75 gram smör eller margarin
2,5 dl mjölk
25 gram jäst
0,5 tsk salt
0,5 dl socker eller sirap
1 tsk kardemumma
1 ägg
c:a 7 dl vetemjöl

Fyllning:
200 gram mandelmassa
1 dl mjölk
2-3 dl grädde

(Ugnstemperaturer: Stor semla - 200 grader. Medelstora semlor - 200-225 grader. Små och mini - 225-250 grader.)

1. Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
2. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet.
3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker/sirap, kadermumma, ägg och nästan allt mjöl.
4. Arbeta degen tills den är blank och smidig och släpper i kanterna.
5. Jäs under bakduk 30 minuter.
6. Tag upp degen på ett mjölat bord och knåda den smidig. Baka sedan ut i önskat antal semlor. (Degen räcker till 1 stor, 10 medelstora, 20 små och 30 mini.) Sätt på ugnen.
7. Jäs ytterligare 30 minuter.
8. Grädda. Stor bulle i mitten av ugnen c:a 30 minuter. Övriga storlekar 15, respektive 7-10 minuter.
9. Låt svalna på galler under bakduk.
10. Skär av lockat på varje semla. Ta ut inkråmet med en gaffel och lägg i en bunke.
11. Riv mandelmassan och blanda med inkråmet. Tillsätt mjölken och blanda.
12. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädde och klicka på. Lägg på locken igen och skikta över florsocker.
13. Tada!

Om receptet: Ur Vår kokbok. Funkar alltid.

Inga kommentarer: