lördag 17 maj 2008

Det hålls för få kafferep


I morgon kväll ska jag ha kafferep.

“Kafferep”, säger ni nu häpet, med både frågetecken och utropstecken efteråt.

“Just det”, säger jag. “Kafferep!”

Det hålla alldeles för få sådana nu för tiden. (Och allt är troligtvis den genuint sorgliga GI-metodens fel.)

Klockan 18 i morgon kommer mina kära kollegor hit. Upplägget är precis lika enkelt som genialt. Alla fyra bidrar med EN kaksort var; det godaste, mest onyttiga vi kan åstadkomma.

Sedan äter vi tills vi mår illa ute på vår veranda.

Låter det inte alldeles underbart?

Och som av en händelse sprang jag i dag på detta fullkomligt ljuvliga kakfat på Indiska.

- Överkonsumtion, muttrar maken.

- Idiot, svarar jag.

P.S. Jag har ännu inte bestämt vad jag ska baka. Har ni några förslag? D.S

5 kommentarer:

Anonym sa...

Här kommer två godingar:

Mumsiga Dumlekakor

30 st.

200 gr. smör eller margarin
3 dl. vetemjöl
1 dl. socker
1 tsk. bakpulver
30 st. Dumlekolor

Blanda allt till en deg och rulla ut 30 st. kulor. Lägg kulorna i formar. Tryck i en Dumlekola i varje. Grädda kakorna i 175° i ca. 15 minuter.

Hallongrottor

ca 24 st.

125 gr. Smör eller margarin
¾ dl. strösocker
2 dl. vetemjöl
½ dl. potatismjöl
2 tsk. vaniljsocker
1 tsk. bakpulver

Fyllning:
½ dl. fast hallonsylt
florsocker

Sätt ugnen på 200°. Rör rumsvarmt smör/margarin och socker poröst. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner det i matfettsblandningen och arbeta ihop till en deg. Forma degen till en längd och skär den i 24 bitar. Rulla bitarna till kulor och lägg dem i små pappersformar. Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i en syltklick. Ställ formarna på en plåt. Grädda kakorna i mitten av ugnen, ca 10-12 minuter. Sikta över lite florsocker när kakorna kallnat.

Anonym sa...

Denna kaka kräver lite framförhållning eftersom den ska stå kallt ett dygn innan den serveras, men kakan är definitivt värda allt besvär. Och eftersom det är rabarber med så kan den väl inte vara HELT onyttig?


Vit choklad- och rabarberkaka

Till 20 bitar
200 g smör
200 g vit choklad
100 g hackade valnötter
4 del vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
1 ½ dl strösocker

Garnering
100 g hackad vit choklad
250 g skivad rabarber
½ dl hackade pistaschnötter (30 g)

Gör så här
Skär smör och choklad i mindre bitar och smält i en skål över vattenbad. Sätt ugnen på 190° och klä en liten långpanna, ca 23x35 cm, med bakplåtspapper.
Blanda valnötter, mjöl och bakpulver. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda äggvispet först med den smälta smörchokladen och därefter med mjölblandningen. Häll smeten i långpannan.
Fördela vit choklad, rabarber och pistaschnötter över kakan och grädda på nedersta falsen ca 20 min. Låt kakan kallna innan den ställs in i kyl eller frys. OBS! Kakan behöver vila kallt minst 1 dygn innan den serveras om den inte varit fryst.

Anonym sa...

snyggt kakfat, vart har du hittat det? :-))

Anonym sa...

Kungsörnen har jättebra kakor på paket! Blanda med vatten och smör, KLART!!! ;-)//Linda

sara sa...

Kladdmuffins med blockchoklad i hejjar jag för. chokladbollar hejar dottern för.